Katalog

HEINRICH KIPP WERK GmbH & Co. KG

HEINRICH KIPP WERK GmbH & Co. KG

  • ISO 9001:2015
  • REACh
  • RoHS

HEINRICH KIPP WERK GmbH & Co. KG

  • ISO 9001:2015
  • REACh
  • RoHS

04.03.2024 01:03

Anuga FoodTec 2024: Niezawodność procesu dzięki wykrywalnym panelom sterowania KIPP

Tak, aby wewnątrz znajdowało się tylko to, co powinno

Wykrywalne wizualnie lub metalicznie części standardowe i eksploatacyjne HEINRICH KIPP WERK wspierają złożone koncepcje bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym. Nawet najmniejsze fragmenty tych komponentów można szybko i niezawodnie wykryć i wyrzucić z procesu - zapobiegając poważnym awariom i wadliwym partiom. Na targach Anuga FoodTec 2024 w Kolonii firma KIPP zademonstruje, jak to działa w praktyce na przykładzie wykrywacza metali firmy Bizerba z Balingen.

Wizualnie wykrywalne elementy operacyjne KIPP są zabarwione na kolor ultramarynowy (podobny do RAL5002). Tło: Kolor niebieski jest raczej nietypowy w sektorze spożywczym, dzięki czemu produkty te można łatwo zidentyfikować w przypadku kontaktu z żywnością. Ponadto panele sterowania spełniają zwiększone wymagania higieniczne. "Nasze wykrywalne panele sterowania spełniają wszystkie odpowiednie normy i dlatego idealnie nadają się do kontaktu z żywnością", wyjaśnia Samuel Rasch, Product Manager w KIPP. "Przywiązaliśmy również dużą wagę do geometrii, które są zoptymalizowane pod kątem czyszczenia - jednym z przykładów jest nasz uchwyt krzyżowy z zamkniętym konturem uchwytu i gładką powierzchnią."

Wykrywalne przez detektory metalu elementy obsługi z portfolio KIPP idą o krok dalej. Ich komponenty mogą być wykrywane za pomocą technologii indukcyjnej. Jeśli fragmenty lub kompletne komponenty dostaną się do procesu, specjalne systemy detekcji mogą niezawodnie wybrać obce obiekty - nawet jeśli są one niewidoczne gołym okiem. Fragmenty o objętości do 0,027 cm³ (rozmiar ok. 3x3x3 mm) mogą być wykrywane i wyrzucane, dzięki czemu duże ilości produkcyjne nie muszą być utylizowane.

Wszystkie wykrywalne części robocze KIPP są wykonane z tworzywa termoplastycznego wzmocnionego włóknem szklanym, zgodnego z normami EU10/2011 i FDA, natomiast wkładki są wykonane ze stali nierdzewnej 1.4404. Maksymalna temperatura pracy wynosi 120 °C. Dostępne są uchwyty łukowe, skrzydełkowe, gwiazdowe i krzyżowe, a także pokrętła radełkowane i dźwignie zaciskowe.

Odwiedź HEINRICH KIPP w dniach 19-22 marca 2024 r. na targach Anuga FoodTec w Kolonii w hali 8.1, stoisko A090.

Więcej aktualności

Bezpieczeństwo łączy się z designem
Łatwe i bezpieczne prowadzenie dużych ciężarów
Podstawy i spostrzeżenia w formacie #kippresso
Gdy higiena zajmuje centralne miejsce