EnviroChemie GmbH
EnviroChemie GmbH
Łapacze tłuszczu firmy EnviroChemie GmbH
EnviroChemie wprowadza na rynek nowy, opatentowany separator tłuszczu ze zintegrowaną elektroflotacją, umożliwiający oszczędzającą zasoby i energię eksploatację. Dzięki nowej technologii możliwe jest bezpieczne dotrzymanie wartości granicznych dla substancji lipofilowych oraz wartości pH.
W kuchniach komercyjnych i zakładach przetwórstwa spożywczego instalacja separatorów tłuszczu jest obowiązkowa w celu ochrony kanalizacji przed osadami i korozją powodowanymi przez kwasy tłuszczowe.
Z reguły wymagane wartości graniczne dla substancji lipofilowych (100 - 300 mg/l w zależności od przepisów lokalnych) oraz wartość pH (6,5 - 10) nie mogą być niezawodnie dotrzymane przez konwencjonalny separator tłuszczu. Przyczyną tego są biologiczne procesy fermentacyjne zachodzące w separatorze tłuszczu. Powstają przy tym kwasy tłuszczowe, które ponownie rozpuszczają oddzielone tłuszcze. W wyniku tego wzrasta wartość odpływu dla substancji lipofilowych, a wartość pH spada poniżej wymaganej wartości granicznej.
Nowością w opatentowanym separatorze tłuszczu jest zintegrowana elektroflotacja. Poprzez przyłożenie napięcia stałego, w separatorze tłuszczu zachodzi elektroliza wody na tlen i wodór. Wytworzone małe pęcherzyki gazu intensyfikują efekt flotacji. Przylegają one do tłuszczów i w ten sposób wspomagają proces separacji. Również powstające podczas elektrolizy rodniki tlenowe częściowo utleniają rozpuszczone związki organiczne i w ten sposób dodatkowo obniżają wartość graniczną dla substancji lipofilowych. Nadmiar gazów jest odprowadzany z separatora tłuszczu przez dach. Nowy separator tłuszczu jest zautomatyzowany i posiada zintegrowany program spustowy.
"System ten nadaje się również do modernizacji istniejących systemów separatorów tłuszczu, zarówno w przypadku instalacji w budynku, jak i w zabudowie podziemnej" - dodaje Michael Zitzmann, szef działu systemów kompaktowych w firmie EnviroChemie.