22.06.2023 00:00
Białko nasion słonecznika jest również wyrażane jako białko nasion słonecznika, a także znane jako białko słonecznika. Taki produkt białkowy jest wytwarzany z odtłuszczonego makuchu słonecznikowego jako surowca po usunięciu łupiny i związków fenolowych, takich jak kwas chlorogenowy i kwas kawowy. Głównym składnikiem jest globulina (ok. 70%-79%), a następnie albumina i niewielka ilość glutenu i prolaminy. W składzie aminokwasowym zawartość lizyny jest niska, podczas gdy zawartość innych niezbędnych aminokwasów jest wysoka. W składzie aminokwasowym białka nasion słonecznika zawartość lizyny jest wyższa niż w białku zbóż, ale jest nieco niższa niż w białku soi i białku zwierzęcym. Wykazuje dobrą równowagę pod względem innych aminokwasów. Gdy jego skład aminokwasowy jest porównywany z wartością FAO, zawartość innych niezbędnych aminokwasów jest wyższa lub podobna do wartości FAO, z wyjątkiem zawartości lizyny. Dlatego lizyna jest pierwszym ograniczającym aminokwasem nasion słonecznika. Chociaż zawartość lizyny jest niska, jej efektywna zawartość wynosi do 90%. Białko nasion słonecznika jest bogate w aminokwasy zawierające siarkę, takie jak metionina. W porównaniu z większością białek roślinnych, białko nasion słonecznika ma dobrą strawność (90%) i wyższą wartość biologiczną (60%).
Kategoria
Oferty
Państwo
Chiny
Region
Shanxi