26.06.2023 11:00
Resweratrol jest rodzajem nieflawonoidowego związku polifenolowego, który jest antytoksyną wytwarzaną przez wiele roślin pod wpływem stymulacji. Może być syntetyzowany w liściach i skórkach winogron i jest bioaktywnym składnikiem wina i soku winogronowego.
Czysty resweratrol ma postać bezbarwnych kryształów igiełkowych, bez smaku, nierozpuszczalnych w wodzie, łatwo rozpuszczalnych w eterze, chloroformie, metanolu, etanolu, acetonie, octanie etylu i innych rozpuszczalnikach organicznych, o temperaturze topnienia 256-258 ℃ i temperaturze sublimacji 261 ℃. W przypadku ekspozycji na roztwór alkaliczny, taki jak amoniak, zmienia kolor na czerwony; a reakcja chromogeniczna zachodzi, gdy jest wystawiona na działanie chlorku żelaza-żelazicyjanku potasu. Ta właściwość jest pomocna w identyfikacji resweratrolu.
Naturalny resweratrol ma zarówno strukturę cis, jak i trans. W naturze występuje głównie w konformacji trans. Obie struktury mogą być łączone z glukozą, tworząc glikozydy cis i trans-resweratrolu. Glikozydy cis i trans-resweratrolu pod wpływem glikozydaz jelitowych mogą uwalniać resweratrol. Pod wpływem promieniowania UV trans-resweratrol może zostać przekształcony w izomer cis.
Kategoria
Oferty
Państwo
Chiny
Region
Shanxi